Nekad sitnice povrede: Da li si zaista dobra drugarica kao što misliš?

Ne moraš da se ponašaš zlobno da bi bila loša drugarica. Nekada su dovoljne sitnice da povrede osobe u tvojoj blizini. Napravila si grupni chat ali si izostavila jednu drugaricu. Saznala je da si otišla na dejt sa tvojom simpatijom danima nakon što se to desilo.

Ti misliš da su to sitnice koje ne znače ništa, ali da li je to zaista tako? Iznenadićeš se kada jednog dana saznaš kako se ona zaista oseća.

Čekaj – ti TO zoveš maltretiranjem?!

Ako površno sagledamo celu situaciju, onda činjenica da si zaboravila da pozoveš blisku drugaricu u grupni chet i nije oblik maltretiranja. Ali to definitivno ostavlja duboke ožiljke kod žrtve.
Ekspert za ovakvo ponašanje, Vikki Roall, kaže da postoje brojni oblici maltretiranja, a svako utiče na nas na više načina. Međutim, za svako važi pravilo da kada nas maltretira neka bliska osoba, kao što je drugarica, onda nas njeno ponašanje povredi više nego kada to uradi neki stranac.
Napasnik je često siguran da time što izbegava žrtvu čini dobru stvar, ali to je retko slučaj.

Evo šta kaže Ana (14), koja već neko vreme ne želi da provodi vreme sa dvoličnom drugaricom.

“U našoj grupici postoji jedna devojčica koja nas sve nerivara. Ponekada je namerno ne pozovem da se družimo, a na Facebooku imamo poseban chat bez nje“, kaže Ana. Ona dodaje da se sa tom devojčicom ipak druže svakodnevno.

“Ona se pravi da je dobra, ali je zapravo dvolična. Pravi se jer ne želi da ima problema sa drugim ljudima, ali je mi zbog toga izbegavamo. Sigurni smo da ona zna da je nekada izbegavamo, ali pošto nikada ništa nije rekla mi se osećamo bolje. Pokušala sam par puta da se potrudim i da je razumem, ali se nikada nije isplatilo. Ne mislim da sam ja loša i mi ne želimo da je uznemirimo, ali sam jako nervozna u njenoj blizini. Ako ona ne želi da se promeni, zašto bih ja?“, završava svoju priču Ana.

Iako misli da je ona ovde žrtva, činjenica je da je zapravo napasnik. Naravno, niko ne treba da se druži da osobama koje su dvolične ili osobama koje nam jednostavno ne prijaju. Ali to nije razlog da ih samo izbegavaš.

Ako i ti imaš neku drugaricu sa kojom ne voliš da provodiš vreme jer je zlobna ili dvolična, onda joj to lepo objasni i tada možeš prekinuti svaki kontakt sa njom. Na kraju krajeva, time što se samo povremeno družiš sa njom, dok u ostalim situacijama pričaš njoj iza leđa i tebe čini dvoličnom.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.