„Moxie“ je feministička teen komedija koju moraš da odgledaš ovog vikenda

Na Netflix je nedavno stigao film Moxie, koji je režirala komičarka Amy Poehler, a iako na prvi pogled izgleda kao još jedna tinejdžerska komedija, ovaj film je mnogo više od toga.

Film prati plašnjivu šesnaestogodišnju devojku po imenu Vivian koja stvara feministički pokret među svojim vršnjakinjama kada anonimno objavi magazin u kome koji proziva neutralni status školskog osoblja kada je u pitanju seksizam.

Vivian tokom filma vodi unutrašnju borbu na više frontova: da li da bude dobra učenica ili štreberka, da li ćuti ili se bori za ono što je ispravno. Zbog toga film Moxie pokriva više tema: intersekcijski feminizam, prijateljstvo, toksična muškost sami su neke od njih, ali i šta sve mogu devojke kada ih pokrene bes.

U pitanju je više od puke komedije – ovaj film na pametan način prikazuje odnos prema mladim devojkama u društvu danas.

Hadley Robinson tumači ulogu Vivian, a zanimljivo je da je ona sama napisala i režirala feministički manifest 2019. godine, zasnovan na predstavi Čekajući Godoa, ali iz ženskog ugla.

Pored nje, mladu glumačku postavu čine i Alycia Pascual-Peña (Lucy), Lauren Tsai (Claudia), Josephine Langford (Emma), Josie Totah (CJ), Sydney Park (Kiera), Anjelika Washington (Amaya), Nico Hiraga (Seth), Patrick Schwarzenegger (Mitchell Wilson) i Sabrina Haskett (Kaitlynn).

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.