Marvelov film Šeng-Či i legenda o deset prstenova mogao bi da bude zabranjen u Kini: evo zbog čega

Novi Marvelov film Šeng-Či i legenda o deset prstenova u bioskopima je manje od 10 dana, a već se smatra jednim od najuspešnijih filmova iz ove produkcije – ikada.

Kritičari su oduševljeni filmom, na sajtovima za ocenjivanje od gledalaca dobija ludački visoke ocene, a do sada je inkasirao preko 157 miliona dolara širom sveta.

Ipak, Kina još uvek nije odobrila emitovanje ovog filma u lokalnim bioskopima. Ova zemlja ima oštre zakone kada je u pitanju emitovanje stranih filmova. Svi filmovi moraju biti odobreni za prikazivanje u zemlji. Zabranjene su mnoge stvari: glorifikacija pokreta otpora, prikazivanje pornografije, pokazivanje homoseksualnosti, isticanje drugih religija i vređanje kineske tradicije.

Problem sa ovim filmom jeste otac glavnom lika, Šeng-Čija. U originalnim stripovima, koje je pisao Sak Rohmer, koji inače nikada nije bio u Kini, pojavljuje se Fu Manchu, lik zasnovan na rasističkoj ideji „žute opasnosti“ po kojoj su Kinezi i Japanci bili pretnja zapadnom svetu.

Iako je ovaj lik izbačen iz filma i zamenjen drugim, kineske vlasti veruju da je čitav film zasnovan na rasističkom sentimentu i i dalje odbijaju da mu daju dozvoliu za emitovanje.

Čini se da postoji i problem oko izbora Simu Liuja, kinesko-kanadskog glumca, koji tumači lik Šeng-Čija. Liu je rođen u Kini, ali se u Kanadu preselio sa pet godina, pa su ga neki kineski kritičari ocenili da „nije dovoljno Kinez“. Sve to, u kombinaciji sa filmom koji se uglavnom fokusira na borilačke veštine, što je uobičajeni stereotip, moglo bi sprečiti objavljivanje filma u Kini.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.