Mali trikovi za borbu sa povremenim neraspoloženjem

fb
tw
wa
tg

Svi se nekada osećamo smoreno – prosto nam nisu dani, često i bez razloga. A sledeći put kada ti se to desi, zapamti ove male trikove koje će ti sigurno pomoći.

Podigni ruku ako si se barem nekada zavukao/la u krevet bez ikakve želje da iz njega izađeš. Toplo ti je, udobno, imaš internet i ceo dan možeš gledati Riverdale. Zašto bi bilo ko žele da se suočava sa roditeljima, prijateljima, simpatijom ili školom.

Svi smo se barem jednom osećali tako, ali zato i svi znamo da je to samo faza i da uz odlične trikove možeš ponovo da uživaš u ovom divnom suncu.

Piši dnevnik

Kada nismo raspoloženi često razmišljamo isključivo o negativnim stvarima iz našeg života. Ali budimo realni, koliko god da nam je teško, da li je zaista sve tako crno? Naravno da ne! Zato je dobro redovno pisati dnevnik. Počni već sada, kada si dobro raspoložen/a. Piši sve ono što te čini srećnom. Napiši sve razloge zbog kojeg obožavaš da ustaješ ujutru. A onda, kada ti jednog dana bude teško da se prisetiš svega što je dobro u tvom životu, pričitaj svoj dnevnik.

Dnevnik piši čak i kada si tužan/a. Svu negativnu energiju prenesi na papir. Kada jednom vidiš koliko je ova terapija uslešna, dnevnik će ti postati najbolji drug.

Meditacija

U mnogim kulturama sa istoka meditacija je ključ zdravog duha i tela. Maditacija podrazumeva da se odvojiš od svega i da očistiš um od svih negativnih misli. Potrebano je da se fokusiraš na jednu stvar. Obično je u pitanju disanje ili izbacivanje negativne energije iz tela.

Postoji mnogo načina za meditaciju, a šta tebi najviše odgovara je nešto što ćeš sama da naučiti vremenom. Verovala ili ne, mnogi meditacijom smatraju i slušanje omiljene muzike, odlazak u dugu šetnju, kuvanje, čitanje, crtanje, plesanje ili bilo šta drugo što te čini srećnom. A ako ipak želiš da probaš ‘pravu’ meditaciju, onda treba pratiti ova četiri koraka.

1.     Lezi na pod okrenuta leđima, sa malom knjigom ispod glave kako bi ti kičma bila prava. Oči mogu biti otvorene ili zatvore, kako god ti je lakše.

2.     Podigni noge taško što ćeš presaviti kolena ili tako što ćeš iz nasloniti na stolicu, tako da ti kolena sada prave ugao od 90 stepeni.

3.     Sada kada si se udubno smestila, fokusiraj se na disanje. Duboko udahni vazduh sve dok u potpunosti ne popuniš pluća. Sada zamisli kako ti se svaki deo telo proširuje i rasteže. Kreni od stopala, sve dok ne dođeš do glave.

4.     Nakon poslednjeg koraka, nastavi da ležiš u istom položaju i opušti se još više. Meditacija je završena tek kada više ne želiš da ležiš na podu.

Odjavi se

Iako nismo toga svesni, tehnologija je glavni krivac zbog kojega se nekada osećamo smoreno i tužno. Kada ti je teško, sigurno ti neće postati bolje dok gledaš tuđe fotografije na Instagramu. Zato isključi telefon na par sati. U tom periodu se fokusiraj na hobije uz koje uživaš ili na aktivnosti za koje si zaboravila da ih voliš. Pričaj i druži se sa porodicom i pozovi najbolju drugaricu da bi zajedno odgledali neki film.

Dok radiš nešto što tebe čini srećnom u potpunosti ćeš zaboraviti na društvene mreže. A onog trenutka kada zaboraviš na lajkove i pratioce, tada ćeš početi da se osećaš bolje.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.