Lunarna nova godina: Šta je i kako se proslavlja

Lunarna nova godina još jedan je od praznika koji se proslavljaju u januaru – ako ste pomislili da je sa proslavama gotovo, prevarili ste se.

U delovima Azije, svaku mesečevu godinu predstavlja jedna od dvanaest životinja u rotaciji zodijačkog kalendara – a 2021. je godina bivola!

Prema drevnoj legendi, car je izazvao različite životinje da se trkaju zemljom kako bi odredili njihov poredak u zodijaku. Zbog svoje veličine, pacov je znao da sam ne može preći reku, pa je zapeo na volovim leđima. Ali, neposredno pre nego što je preko reke stigao na suprotnu obalu, pacov je tada hitro skočio – osvojivši prvo mesto u trci, a time i zodijački kalendar!

Često posmatrano kao prilika za nove početke, ova višednevna proslava okuplja voljene osobe kako bi delila neke slatke nian gao, tang iuan i jiao zhi dok svi jedni drugima žele sreću i prosperitet!

Lunarna nova godina u Južnoj Koreji

U Južnoj Koreji svaku lunarnu godinu predstavlja jedna od dvanaest životinja u rotaciji korejskog zodijačkog kalendara.

Prema drevnoj legendi, car je izazvao različite životinje da se trkaju zemljom kako bi odredili njihov poredak u Zodijaku. Zbog svoje veličine, pacov je znao da sam ne može preći reku, pa je zapeo na volovim leđima. Ali, neposredno pre nego što je preko reke stigao na suprotnu obalu, pacov je tada hitro skočio – osvojivši prvo mesto u trci, a time i zodijački kalendar!

Često posmatrano kao prilika da odaju poštu precima i starešinama, ova višednevna proslava okuplja voljene osobe kako bi igrali beskrajne igre iut-a i podelili neke od njih sjajnih tteokguka!

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.