in

GrrrGrrr OMGOMG WINWIN CryCry

Koliko su zaista sigurni podaci iz tvog telefona?

Mnogima pametni telefon predstavlja prozor u svet. Ali šta ako je on i prozor u vaš privatan život? Jeste li ikad uzeli u razmatranje činjenicu da biste mogli da nosite špijuna u džepu?

Zamislite kad bi hakeri daljinski mogli da instaliraju na vaš telefon program koji im omogućava pristup svemu (spajver – spyware), uključujući enkriptovane poruke, pa čak i da kontrolišu mikrofon i kameru?

E, pa to nije toliko nategnuto kao što isprva zvuči.

Majk Mari je specijalista za sajber bezbednost u Lukautu, kompaniji iz San Franciska koja pomaže vladama, poslovnim firmama i potrošačima da im telefoni i podaci ostanu sigurni.

On objašnjava kako funkcioniše najsofisticiraniji softver za špijunažu svih vremena. Softver toliko moćan da se smatra oružjem i sme da se prodaje samo pod strogim uslovima. 

„Onaj ko zna da koristi softver može da vas pronađe uz pomoć vašeg GPS-a“, kaže Majk.

„Mogu u svakom trenutku da uključe vaš mikrofon i kameru i snime sve što se dešava oko vas. On krade pristup svakoj društvenoj aplikaciji koju imate; krade sve vaše slike, vaše kontakte, vaše informacije iz kalendara, vaš mejl, svaki dokument koji posedujete“. 

„Bukvalno pretvara vaš telefon u spravu za prisluškivanje uz čiju pomoć mogu da vas prate – i kradu sve sa njega“. 

Spajveri postoje godinama, ali sa ovim konkretnim primerkom ulazimo u potpuno novi svet.

Ovaj softver ne presreće podatke tokom prenosa, kad su oni obično već enkriptovani, već dok su još na vašem telefonu, preuzimajući sve njegove funkcije – a tehnologija je toliko napredna da ju je gotovo nemoguće otkriti.

Komentari

Ostavite odgovor

Loading…

0

Komentari

komentara