Ko su imena koja su obeležila 50. Međunarodni filmski festival – FEST

Jubilarni 50. Međunarodni filmski festival, sa sloganom Novi hrabri svet, otvoren je 25. februara i trajaće do 6. marta 2022. godine. Filmovi se emituju u 12 bioskopskih sala širom Beograda koji su u produkciji Centra beogradskih festivala – CEBEF-a.

Prvi FEST otvoren je 9. januara 1971. projekcijom filma Meš Roberta Altmana, koji je emitovan u Domu Sindikata. Slogan prvog festivala glasio je Hrabri novi svet, koji je poslužio kao inspiracija za ovogodišnji naziv. Sama ideja beogradskog Međunarodnog festivala jeste godišnji presek najvoljih filmova sezone, međutim postao je jedan od bitnijih faktora kulture grada Beograda.

Festival je otvoren za sve kinematorgrafije širom sveta, a zahvaljujući njemu publika je imala priliku da odgleda neke filmove najvećih reditelja današnjice i one koji se neće naći na bioskopskom repertoaru. Pored filma Meš na prvom FEST-u emitovani su i filmovi Odiseja u svemiru i Goli u sedlu, a među mnogim gostima festivala ističu se: Robert De Niro, Džoni Dep, Miloš Forman, Marčelo Mastrojani, Sofija Loren, Liv Ulman i mnogobrojni reditelji i glumci.

Na ovogodišnjem repertoaru naći će se veliki broj filmova, a neki od autora čiji će filmovi biti prikazani su: Pedro Almodovar, Megi Džilenhool, Dario Arđento, Stefan Arsenijević, Odri Divan, Miloš Pušić Paolo Đenoveze, Pol Tomas Anderson i mnogi drugi.

Za poslednji dan festivala predviđen je koncert Simfonijskog orkestra RTS čiji je muzički program sačinjen od čuvenih filmskih hitova koje je komponovao Džon Vilijams. Njegove numere našle su se u mogim fimovima među kojima su Ratovi zvezda, Hari Poter i Supermen.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.