in

Još jedan opasni TikTok trend se širi internetom: Nemojte jesti zaleđeni med ili…

Nova nedelja, novi TikTok trend koji brine ljude širom sveta. Prethodnih nedelja, sve je više snimaka na kojima se korisnici mreže pozivaju da zalede med, a potom ga istisnu i pojedu. No, to nije sve – pojedini mu dodaju i slatkiše, bubble tea ili siraču.

Promena teksture meda, koji postaje nalik želeu koji izlazi u gnjecavim komadima, čini ga prijatnijim za jelo, tvrde oni koji su ga probali.

Ludilo na TikToku počelo je kada je Dave Ramirez 9. jula postavio video snimak eksperimenta. Od tada je #FrozenHoney postao viralan – njegov video ima 840 miliona pregleda.

@daveyrz

Who was the first to invent it? #experiment

♬ original sound – Davey

Neki ljudi su, međutim, počeli da prijavljuju stomačne tegobe nakon što su ga pojeli. Korisnica TikToka, @lalaleluu, postavila je video zapis sa sledećim natpisom: „Napomena: Ne jedite tri zalogaja meda ujutru, to će vas naterati da hitno praznite creva.“

@lalaleluu

Reply to @sqiudward_smells Note to self: don’t eat three mouthfuls of honey in the morning, it will cause urgent bowel movement

♬ original sound – Lala

Drugi korisnik je napisao: „Sada mi je muka.“

Visok sadržaj šećera previše stimuliše creva što dovodi do dijareje, grčeva u stomaku i nadutosti, rekla je nutricionistkinja Marisa Moore za sajt Women’s Health.

Još jedan potencijalni rizik pri konzumiranju sirovog meda – iako mali – je botulizam, retko trovanje hranom uzrokovano bakterijom Clostridium botulinum, upozoravaju zdravstveni stručnjaci.

Ovaj trend ima i više dugoročnih zdravstvenih posledica, uključujući propadanje zuba, veći krvni pritisak i povećanu upalu, što može dovesti do srčanih oboljenja i drugih zdravstvenih problema. Produžena prekomerna konzumacija takođe može izazvati povećanje telesne težine, povećavajući rizik od gojaznosti.

„Kada jedete nešto sa visokim sadržajem šećera, imaćete jednako visok odgovor na insulin, što često dovodi do toga da imate toliko šećera, a da se nakon toga jako tresete, nakon pada šećera u krvi“, rekla je dijetetičarka Sarah Rueven za New York Times.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *