Internet je u šoku: Živimo na istoj planeti, ali Etiopija je sedam godina iza nas

Ljude na TikTok-u apsolutno je iznenadila činjenica da Etiopija zaostaje sedam godina za ostatkom sveta. Da, iako svi živimo na istoj planeti, Etiopija tek treba da doživi burne dvadesete godine 21. veka. Svi na platformi pričaju o tome kako se etiopski kalendar razlikuje od ostalih.

@the1kevine

♬ original sound – Umutoni Kabeza

Koja je godina u Etiopiji?

Ako se i vi pitate kao većina ljudi na TikTok-u zašto je Etiopija ostala u vremenu iza nas, misterija je rešena. Odgovor je različiti  kalendare koji oni koriste. Dok većina zemalja sveta koristi gregorijanski kalendar, Etiopija ima svoj kalendar koji se zove Ge’ez kalendar.

Ge’ez kalendar je sličan drevnom koptskom kalendaru, koji je „sedam do osam godina iza gregorijanskog kalendara“, navodi Ambasada Etiopije. Proračuni se razlikuju jer imaju drugačiju godinu rođenja Isusa Hrista u odnosu na Katoličku crkvu.

Još se navodi da etiopski kalendar ima 12 meseci od po 30 dana, plus pet ili šest dodatnih dana (ponekad poznatih i kao 13. mesec), koji se dodaju na kraju godine da bi se kalendar uskladio sa solarnim ciklusom.

To znači da je u Etiopiji trenutno 2014. godina, dok je u drugim delovima sveta 2022. godina. Etiopija je proslavila novi milenijum (ili 2000. godinu) 11. septembra 2007. godine po gregorijanskom kalendaru. Etiopljani takođe slave početak nove godine 11. septembra (ili 12. septembra u prestupnoj godini) umesto 1. januara. kao što je to slučaj po gregorijanskom kalendaru.

Tako je zahvaljujući nekoliko viralnih video snimaka i tvitova, shvaćeno da postoji jedna zemlja koja živi u drugoj godini i da to nije nikakav paradoks, već samo različit kalendar.

Figure It Out What GIF by CBC - Find & Share on GIPHY

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.