Globalni decembarski praznici: Da li znaš šta se sve slavi u decembru?

I dok nestrpljivo čekamo proslavu nove godine i 31. decembra i naš Božić, 7. januara, decembar je mesec u kome je najviše prazničnih proslava od svih meseci.

Bilo da praznike obeležavaš zbog tradicije ili religije, važno je znati šta se sve proslavlja širom sveta. Ovo su globalni decembarski praznici.

Globalni decembarski praznici

Hanuka (od 10. do 18. decembra)

Prema jevrejskom kalendaru, Hanuka je osmodnevni jevrejski festival koji se tradicionalno proslavlja 25. dana Kisleva. po jevrejskom kalendaru, što u gregorijanskom kalendaru može pasti od kraja novembra do kraja decembra. Ove godine, početak se pao se na četvrtak, 10. decembra.

Jule (od 21. decembra do 1. januara)

Jule (Yule) je praznik zimske kratkodnevnice. Naziv je izveden iz staronordijske reči „hjol“ što znači točak. Ovaj naziv potiče još iz vremena kada se Sunce smatralo vatrenim točkom koji se kotrlja preko neba, a koji na Jule završava svoj „krug“ kretanja. U pitanju 12-dnevna proslava, pa se zato često naziva festivalom.  Interesantno je da se u Skandinaviji Božić naziva “jul”-om, što pokazuje njegovo pagansko poreklo.

Festivus (23. decembar)

Festivus je praznik koji se proslavlja dva dana pre katoličkog Božića, a koji je zapravo parodični praznik, osmišljen u seriji Sajnfild. On se slavi kao alternativa učestvovanju u pritiscima i komercijalizmu božićnog doba.

Božić (po gregorijanskom kalendaru) (25. decembar)

Božić je hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Uglavnom se proslavlja 25. decembra po gregorijanskom kalendaru, dok kod crkava koje se pridržavaju julijanskog kalendara Božić se obeležava 7. januara (tj. 25. decembra po starom kalendaru).

Boxing Day (26. decembar)

Ovaj praznik slavi se širom sveta. Iako se danas povezuje kao dan nakon Božića, kada se uručuju pokloni, pretpostavlja se da je ovaj naziv dobio po tome što su u srednjem veku crkve darivale kutije sa donacijama siromašnom stanovništvu.

Kwanzaa (Od 26. decembra do 1. januara)

Kwanzaa je praznik u trajanju od sedam dana, kojim se proslavlja afro-američka kultura, a završava se prvog januara, darivanjem i deljenjem obroka. Zasnovan je na različitim svečanostima posvećenim prvoj berbi plodova u afričkim zemljama kojima se ljudi kolektivno zahvaljuju Stvoritelju na plodovima i žetvi, i kroz koje se duhovno okrepljuju za nove napore u Novoj Godini.

Nova godina (31. januar)

Delovi ovog teksta preuzeti su sa sajta Wikipedia.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.