Eko-anksioznost: 75% mladih kaže da ih „budućnost plaši“

Iako su naučnici decenijama upozoravali na opasnost globalnog zagrevanja i klimatskih promena, lideri širom sveta su sporo reagovali, a sve to utiče na budućnost čovečanstva. Ta budućnost pripada, pre svega, mladim ljudima.

Prema novom istraživanju koje su vodili istraživači sa Univerziteta Bath u Velikoj Britaniji, većina mladih ljudi je zabrinuta i ljuta zbog onoga što vide pred sobom: to je budućnost koju je starija generacija mogla da spreči, ali nije uradila dovoljno.

Istraživanjem je obuhvaćeno 10.000 mladih ljudi, starosti od 16 do 25 godina, u 10 zemalja: Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Australija, Brazil, Finska, Francuska, Indija, Nigerija, Filipini i Portugal.

Iako mladih iz Srbije nema u ovom istraživanju, podaci izneti u njemu mogu se smatrati univerzalnim. Na kraju krajeva, nema tog dela planete i te zemlje na svetu koja nije pogođena krizom izazvanom klimatskim promenama. Svi imaju zajedničko imenitelja: ekološku anksioznost.

Ekološka anksioznost se odnosi na strah od ekološke štete ili ekološke katastrofe. Ovaj osećaj anksioznosti se u velikoj meri zasniva na trenutnom i predviđenom budućem stanju životne sredine i klimatskim promenama izazvanim ljudima. A budućnost – ne izgleda lepo.

55% procenata ispitanika smatra da će imati manje mogućnosti u životu od svojih roditelja.

Više od 50% ispitanika reklo je da se oseća „tužno, zabrinuto, ljuto, nemoćno, bespomoćno i krivo“ zbog klimatskih promena.

Osim toga, 45% je reklo da zabrinutost zbog klimatskih promena utiče na njihov svakodnevni život i funkcionisanje. I 59% se okarakterisalo kao izuzetno zabrinuto, dok je 84% reklo da je umereno zabrinuto.

Ovo je prvi put da ispitanici u nekoj studiji za budućnost okrivljuju direktno vlade koje upravljaju državama: 58% ispitanika reklo je da su ih državnici „izdali“.

Eko-anksioznost svuda jo oko nas – pitanje je samo da li ćemo utonuti u nju ili ćemo se izboriti – i sa njom, i sa klimatskim promenama.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.