Dan sećanja na žrtve transfobije: da li učimo da ne mrzimo?

Trans i rodno različite osobe često postaju žrtve ekstremne mržnje, nasilja, uključujući iznude, fizičke i seksualne napade, pa čak i ubistva.

Prema Izveštaju o monitoringu ubistava trans osoba tima Transrespect Vs Trasphobia Worldwide, koji organizacija Transgender Europe objavljuje uoči Dana sećanja svake godine, ove godine zabeleženo je 320 ubistava trans i rodno različitih osoba između 1. oktobra 2022. i 30. septembra 2023. godine, saopštio je Belgrade Pride, povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve transfobije, 20. novembra.

Ovaj broj je veoma sličan prošlogodišnjem broju (327) što pokazuje da smrtonosno nasilje nad trans osobama ostaje dosledno na visokom nivou. Sa 235 slučajeva, Latinska Amerika i Karibi opet su prijavili najviši broj ubistava u odnosu na ostale delove sveta. Ubistva u Jermeniji, Belgiji, i Slovačkoj prijavljena su po prvi put ove godine.

Kako žive trans osobe u Srbiji?

Trans osobe u Srbiji i dalje suočavaju s diskriminacijom, nasiljem i transfobičnim aktima, uključujući verbalno i fizičko nasilje, kako u privatnom životu, obrazovnim institucijama, radnom okruženju, tako i na ulicama i onlajn prostoru.

Tragičan slučaj ubistva osamnaestogodišnje trans žene Noe Milivojev u Beogradu u julu ove godine izazvao je javni interes, istovremeno podižući svest o izazovima s kojima se trans osobe suočavaju. Međutim, ovaj slučaj takođe je izazvao porast transfobičnih komentara, govora mržnje i opšteg neprijateljstva u društvu.

U poslednje vreme, trans i rodno različite osobe u Srbiji postale su mete onlajn hajki od strane određenih grupa koje negiraju njihovo postojanje, šire neistine o njima i stvaraju atmosferu linča.

Geten, kroz reviziju Zakona o rodnom identitetu, zahteva potpunu depatologizaciju trans i rodno različitih identiteta, eliminisanje medicinskih i psihijatrijskih pregleda i hormonske terapije kao preduslova za priznavanje identiteta. Borimo se za društvo u kojem trans osobe mogu rasti i razvijati se, a ne samo preživljavati.

Obeležavanje ovog datuma započelo je 1998. godine zahvaljujući inicijativi trans žene Gvendolin En Smit, u sećanje na Ritu Hester koja je bila žrtva ubistva u Masačusetsu. Deset godina kasnije, organizacija Transgender Europe pokreće projekt Izveštaja o monitoringu ubistava trans osoba, podsećajući nas da je borba protiv nasilja prema trans zajednici od suštinskog značaja.

Stigma i diskriminacija prema trans i rodno različitim osobama predstavljaju ozbiljan globalni problem, učvršćen u strukturalnom ciklusu opresije koji ozbiljno narušava osnovna ljudska prava. Trans i rodno različite osobe često postaju žrtve ekstremne mržnje, nasilja, uključujući iznude, fizičke i seksualne napade, pa čak i ubistva. Veći deo ovih incidenata ostaje neprijavljen, otežavajući procenu stvarnog obima problema.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.