Da li govoriš „DA“ svemu? Kako da prestaneš da budeš osoba koja mora da zadovolji ljude?

Svi smo prošli kroz ovo: često pristajemo na neki plan, iako duboko u sebi želimo da kažemo ne, sve zbog toga što hoćemo da budemo dobro dete, dobar prijatelj ili partner. Ali, čim nam pristanak izleti iz usta, automatski počinjemo da smišljamo razloge kako bismo otkazali zakazani plan.

Ako ti ovo zvuči isuviše poznato, možda si osoba “da” – ona koja pristaje na sve, ne bi li zadovoljila ljude. Iako ovo znači da si baš fina osoba, to nije uvek dobro jer znači da neke stvari radiš samo iz obaveze. To je loš vajb i za tebe i za drugu osobu, pa hajde da probamo da to promenimo.

Zbog čega je teško reći ne?

Autorka knjige Vreme za mene, Jessica Sanders kaže da bismo trebali da zavolimo reč ne i moć koju ova reč nosi sa sobom. Ipak, to nije tako lako kako se čini, posebno devojkama. “Od malih nogu nas uče da moramo da se povinujemo željama drugih ljudi, često na uštrb nas samih. To znači da često stavljamo tuđu sreću ispred sopstvene. Žene su tu u gore položaju od muškaraca, jer su standardi drugačiji i češće nas nazivaju sebičnim kada mislimo na sebe,” istakla je Jessica.

S druge strane, pristanak se čini kao jednostavna opcija, jer se niko ne naljuti, a usrećite drugu osobu, bar privremeno. No, to može da vodi u stresu i sukobima u odnosima koje imate sa bliskim osobama, zbog toga da morate početi da pretvarate u ne.

Komunikacija je ključ

Da, bliska osoba će se nekad uvrediti kada ne pristanete da radite ono što ona želi, ali kada kažete “ne” postavljate granicu do koje želite da idete. Zbog toga očekujte kuknjavu od najbližih prijatelja, pa čak i rečenicu da ste “ranije bili zabavnija osoba”. Verujte nam na reč da će ubrzo promeniti mišljenje i očekivanja koja imaju od vas.

Dodatni savet: uvek budite konzistenti: ako vaše ne postane da pod nečijim pritistkom, to nije dobro, jer će se pritisak na vas nastaviti i u budućnosti. Zato je važno da komunicirate sa prijateljima i objasnite im zbog čega neke stvari ne želite da radite. Budite i slatkorečivi i recite im koliko vam znače.

Balans zlata vredi

Kada jednom naučiš da kažeš ne, ne znači da treba da odbiješ baš svaki predlog koji tvoji prijatelji imaju. Nauči da balansiraš i zapravo pristaješ na stvari koje ti se stvarno rade – nije poenta da svako veče sediš kod kuće uz Netflix – reč da ti nije neprijatelj!

A kako naći balans? Slušaj sebe i onaj mali glas iznutra – da li govoriš da kako bi prijatelji bili zadovoljeni ili jer ti se nešto zaista radi? Uvek sebe stavi na prvo mesto.

Upamti, svako “ne” je jedno “da” za tebe

Ako stalno govoriš da svemu i svima, to znači da sebi govoriš ne uporno. Samim tim bežimo od osobe kakvoj težimo. Kad god kažemo ne to je jedan bod za naš i naše psihičko zdravlje, jer je to najvažnije na kraju krajeva. Normalno je da se osećaš loše kada prijatelju s vremena na vreme kažeš ne, ali upamtim da niko ne želi tvoj polovični pristanak i da stvari radiš poluzainteresovano. Zbog toga napuni baterije onda kada osećaš da ti je to potrebno, postavi granice i videćeš – tvoja prijateljstva će nastaviti da rastu!

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.