Da li biste igrali igrice o Nikoli Tesli i Mihajlu Pupinu? Sada to i možete

Dve mini video igre inspirisane Nikolom Teslom i Mihajlom Pupinom deo su izložbe “Razvoj i primena rendgenske tehnologije kod kod Srba – od Tesle i Pupina do danas” koja će od 27. oktobra biti otvorena u Muzeju nauke i tehnike, a svi posetioci moći će da ih odigraju i na zabavan i edukativan način saznaju detalje o radu srpskih naučnika u oblasti X-zraka.

Ako odete do muzeja koliko već danas, moći ćete da odigrate igru Misterije X zraka, koja je inspirisana istinitim istorijskim događajima i ima 2 nivoa, po uzoru na naše cenjene naučnike, Nikolu Teslu i Mihajla Pupina, koji se bave istraživanjem rendgenskih zraka. Velika otkrića rezultat su udruženog rada više naučnika i kroz priču igre vidimo kako naši naučnici dele svoja istraživanja na polju radiologije sa Vilhelmom Konradom Rendgenom.

Posetilac izložbe kroz ovu video igru preuzima ulogu Teslinog i Pupinovog asistenta i pomaže naučnicima u njihovim istraživanjima. Igrač dobija zadatak da sakupi četiri elementa potrebna da se napravi uređaj za X-zrake. Igra kroz vizuelno bogat i interaktivan sadržaj na zabavan način približava doba i atmosferu u kojoj su naučnici živeli.

Ova igrica ima i edukativan karakter: Mlađi igrači naučiće šta je potrebno da se napravi rendgenski snimak, a stariji ljubitelji igara saznaće nešto novo o počecima radiologije i upoznaće se sa ulogom naših naučnika u usavršavanju tehnologije rendgenskih zraka.

Za mesec dana stiže nam i druga igra: Naučnikove odaje: put otkrića, za sve one koji žele dublje da razumeju izume, njihove delove i način na koji funkcionišu. Uživaće i svi oni koji vole nauku, praktične eksperimente i planiraju da se usmere ka tehničkim naukama, matematici, mehanici ili programiranju.

Prvu igru, Misterije X zraka, radila je Tatjana Gadža i njen Omaya tim. Ona je uz pomoć Alekse Petrovića gejm developera, Andrije Vasiljevića artiste, Marine Perović animatorke, Teodore Zanoškar 2D artistkinja razvila ovu igru.

Idejni tvorac i gejm dizajner Ivan Ljujić je sa timom 4Gear Studio koji čine Ljubica Marinković takođe gejm dizanerka, Dragan Kuburović gejm developer i Marija Bogdanović 2D artistkinja, napravio drugu igricu.

Obe igre nastale su zahvaljujući Nordeus fondaciji i letnjoj praksi Crater Training centra. “Nordeus fondacija ima za cilj da pomogne mladima u Srbiji da uspeju u digitalnoj ekonomiji. Igre su spoj nauke i umetnosti, a njihov razvoj spada među najperspektivnija zanimanja 21. veka,“ navodeo ni.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.