HBO podlegao pritiscima: Miloš Biković više ne glumi u ‘Belom lotosu’

HBO je podlegao pritiscima Ukrajine i otpustio srpskog glumca zbog toga što poseduje - ruski pasoš

Saradnja Miloša Bikovića na seriji Beli lotos bila je kratkog daha – srpski glumac, koji poseduje i ruski pasoš, saopštio je da više nije deo glumačke ekipe. Sve zbog kampanje koja se vodi protiv njega, a koju je pokrenula država Ukrajina.

Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umetnosti.“ kazao je Biković u saopštenju objavljenom na društvenim mrežama.

Počastvovan sam što sam izbaran da budem deo Belog lotosa, TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet.“ naveo je on.

Odlučili smo da se rastanemo sa Milošem Bikovićem i uloga će biti dodeljena drugom glumcu„““, rekao je portparol HBO-a u saopštenju„, glasi šturo saopštenje HBO-a.

Samo nekoliko dana ranije, Ukrajina je preko Twittera apelovala na HBO da oduzme ulogu Milošu Bikoviću zbog „podržavanja genocida“.

Oglasilo se i Ministarstvo inostranih poslova Srbije, navodeći da je Biković jedan od najboljih domaćih glumaca.

„Podvlačimo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene, budući da je Miloš Biković pre svega jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih srpskih glumaca svoje generacije, koji je, iako mlad, već ostavio traga u srpskoj, ali i međunarodnoj kinematografiji. Želimo da podsetimo da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić Milošu Bikoviću na Dan srpske diplomatije 2019. godine uručio povelju zbog izuzetnog ličnog doprinosa u promociji Srbije i njenog bogatog kulturnog stvaralaštva u svetu,“ navelo se u saopštenju.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.