7 stvari koje sigurno ne znate o emojima

Emoji su nešto bez čega je bilo koji tip virtuelne komunikacije gotovo i nemoguć. Reč emoji na japanskm jeziku znači piktogram, a širom sveta ova univerzalna reč predstavlja naziv za slikovni znak koji se koristi u online komunikaciji kako bi se izrazile emocije.

Kod nas su emoji poznati i kao smajlići. Njihova upotreba je sve veća pa se čak razvio i novi jezik, uz koji je dostupan i rečnik tj. Emojipedia koja nudi pregled svih smajlića. Sve ovo vam je već sigurno i više nego poznato, ali postoje i određene stvari koje će vas i te kako iznenaditi.

  1. Osobe koje često koriste smajliće imaju redovniji seks od onih koji ih ne koriste.
  2. Zapamtite: Emoji i emotikoni nisu isto. Emotikon znači emocija ili osećaj i ikona, što znači da se neka emocija šalje preko neke sličice. Emoji su kao što već znate preuzeti iz japanskog jezika i predstavljaju piktograme, pa samim tim postoje emoji koji ne predstavljaju samo emocije poput emotikona.
  3. Prisutni su čak 17 godina. Da da dobro ste pročitali emoji postoje od 1999. godine. Čovek po imenu Shgetaka Kurita stvorio ih je sa ciljem da olakša komunikaciju. Oni su ostali u senci sve dok ih Apple nije uvrstio u Unicod standard unutar svog operativnog sistema.
  4. Najpopularniji emoji je onaj koji plače od smeha prema svim online istraživanjima, dok je na drugom mestu srce.
  5. Ukoliko koristiš pogrešni emoji na pokrešnom mestu možeš biti u velikom problemu. Naime, ako nekom pretiš pomoću njih nećeš se dobro provesti. Sudovi širom sveta priznaće emojije poput oružja, bombe i mrtvačke lobanje, kao dokazni materijal, tako da pazi šta radiš!
  6. Postoji kratak dokumentarni film o ovom fenomenu. Dokumentarac o emojima „Emoji Among Us“ govori o tome koliko su emoji važni u našem društvu.
  7. Naslovi u novinama se mogu prevoditi u emojije. „The Wall Street Journal“ nudi opciju prevođenja svojih naslova u emojije. Takođe mogu se prevoditi pesme, filmovi i naslovi knjiga.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.