5 stvari koje treba da naučiš pre odlaska na fakultet

Odlazak na fakultet je velika stvar, a za mnoge to znači da će prvi put iskusiti samostalan život daleko od roditelja.

I dok će ti leto nakon što upišeš željeni fakultet verovatno biti najduže i najbolje ikada, od jeseni te čeka sasvim novi set obaveza, koje dolaze sa solo životom. Da, imaćeš brdo slobode ali i veliku odgovornost. Daleko od kuće, moraćeš da naučiš mnoge stvari, barem da sebi malo olakšaš život. Ovo su neke od njih.

1. Kako se pere veš

Ovo je velika stvar. Iako mnogi brucoši kod kuće imali obavezu da sami peru veš, veruj da velika većina nema pojma kako da upali veš mašinu. Ako si među njima, brzo ovo promeni! Iako se dugmad na mašini čine razumljivima, neće ti biti svejedno ako ti se omiljene bele majice oboje u drugu boju.

2. Buđenje na vreme

Ako ti je bilo teško da se budiš za srednju školu, ali su te roditelji budili da na časove stigneš na vreme, žao nam je, toga više nema. Cimer ili cimerka iz soba sigurno neće uživati u neprestanom pritiskanju dugmeta snooze na alarmu. Plus, novi grad donosi i nove puteve, pa će ti sigurno trebati više vremena da stigneš do fakulteta nego do škole u gradu koji poznaješ.

3. Šta da radiš sa slobodnim vremenom

U srednjoj školi se tačno znalo koliko vremena provodiš na časovima, šta imaš za domaći i imaš li neke dodatne obaveze. Na fakultetu nije tako – može da se desi da par dana imaš samo jedan čas, a zatim i dovoljno slobodnog vremena za učenje. Jer ako sve ostaviš za poslednji čas, nikako ti neće biti sjajno. Zbog toga moraš da naučiš kako da upravljaš slobodnim vremenom i da ne trošiš sve na puku zabavu.

4. Kako da se izboriš za sebe

U srednjoj školi svi imamo veliku ekipu ljudi koja nas podržava: od prijatelja koje znamo, preko roditelja, pa čak i nastavnika. Na fakultetu su stvari popotpuno drugačije i moraš da naučiš da se izboriš za sebe i ono što želiš – moraš da imaš inicijativu. Ako imaš problem na predavanju, razgovaraj sa profesorom. Ako se ne slažeš sa cimerom, vreme je za razgovor. Niko te neće vući za rukav da ti nudi pomoć – zato nauči da izraziš sebe.

5. Nauči da praviš mini-obroke

Ukoliko živiš u studentskom domu, verovatno nećeš imati potpuno opremljenu kuhinju, a često ćeš učiti do kasno u noć bez pristupa kantiti. Zbog toga je važno da osmisliš mini obroke koje možeš da pripremiš, a koji će te dovoljno zasititi onda kada nema kantine.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.