5 razloga zbog kojih ovo leto treba da provedeš bez društvenih mreža

Prema poslednjim istraživanja, prosečni tinejdžer provede čak devet sati dnevno na mobilnom telefonu. Iako retko ko smatra da je to „zavisnost“, činjenica je da jeste i da svako ima neku opsesiju na telefonu, bilo da je gledanje TikTokova, osvežavanje Instagram fida ili proveravaje Facebooka.

A da li misliš da možeš da provedeš leto… okej, bar nedelju ili dve bez društvenih mreža? Kad pročitaš napisano, pomisliš – naravno da mogu da provedem dve nedelje bez društvenih mreža. Ali, u praksi to nije tako lako.

Često krenemo na detoks od društvenih mreža, pa posle par sati shvatimo da ne možemo da živimo bez redovne provere heštegova i vesti o omiljenom celeb paru. A i kako drugačije ubiti onih par minuta dok BFF kasni na kafu?! Okej, ako nisi među ovim ljudima, izvinjavamo se, ali ako jesi – ovo je 5 razloga zbog kojih bi ovo leto trebalo da provedeš bez društvenih mreža. Javi nam hoćeš li probati!

1. Naći ćeš zanimljivije stvari oflajn

Naravno da je svima najlakše da po ceo dan provedu na telefonu i skrolaju društvenim mrežama kako bi ubili vreme – ali to ne donosi mnogo kvaliteta životu. Ima toliko toga što možeš da radiš u slobodno vreme! Čitaš knjigu, prošetaš, pozoveš BFF, presložiš ormare, vežbaš, rešavaš ukršetnicu… ili prosto samo ležiš i maštariš – toliko stvari je bolje od konstantnog gledanja u ekran. Ko zna, možda smisliš i novi hobi.

2. Više vremena ćeš provoditi sa ljudima uživo

Dopisivanje na Instagramu nije druženje, upamti to. Umesto što razmenjuješ poruke sa bliskim ljudima u DM-u, možete se naći negde na vazduhu – očigledno imate vremena za to. Iako su vrućine tokom dana velike, uveče je vreme idealno za šetnju pored reke ili neku drugu zanimljivu aktivnost.

3. Bolje ćeš spavati

Naučna istraživanja su pokazala da korišćenje telefona pred spavanje loše utiče na kvalitet sna. Samim tim, ako ne skrolaš telefon do iznemoglosti pre nego što sklopiš oči, bolje ćeš spavati. Sa boljim snom, bolje ćeš se osećati.

4. Manje ćeš juriti društveno postavljenje ideale lepote

Instagram nam prikazuje iskrivljenu sliku realnosti, zbog čega su u Norveškoj doneli zakon da svaka javna ličnost mora da objavi kada je fotografija izmenjena u fotošopu. Mnogo je instagram profila koji nam serviraju „ideje“ kako bi trebalo da izgledamo, a priznajemo, ni mi se često ne osetimo dobro kada vidimo kako su neki drugi srećni i žive „bolje“, iako je to često privid. Ako to ne gledaš svakog dana, nećeš se zbog toga ni uzrujavati i naučićeš da ceniš ono što imaš.

5. Nećeš se osećati usamljeno – čak i kad nema nikoga

Iako društvene mreže mogu da pomognu prijateljstva, često su nam i razlog usamljenosti. Subota veče, gledaš kako se svi negde provode, dok ti u krevetu bindžuješ seriju? FOMO efekat. Ako nema mreža, naučićeš da provodiš vreme sa sobom, a to nije najgora stvar na svetu. Treba često to praktikovati.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.