5 navika koje ti mogu pomoći da lakše zaspiš

Da li vam se često dešava da ne možete da zaspite i da se zbog toga budite neispavani?

Zamislite situaciju. Sutra imate važan dan i neophodno je da se probudite rano, međutim ne uspevate da zaspite na vreme. Šta ćete uraditi? Da li ćete pokušati da zaspite uz neke proverene načine ili ćete ipak čekati da vam se prispava dok radite nešto drugo ili skrolujete po društvenim mrežama?

Naš savet je da svakako izaberete prvu opciju. Dobar san je jako bitan deo naših života iako mi, možda, nismo dovoljno svesni te činjenice. Nedostatak sna može prouzrokovati pad imunog sistema, koncentracije, kao i pojavu bubuljica i mnogih drugih negativnih aspekata.

Potrebno je da dovoljno spavaš da bi bio/la odmorniji/a, produktivniji/a i srećniji/a. Sada kada znaš koliko je važno da imaš kvalitetan san, predstavljamo ti 5 navika koje će ti pomoći da lakše zaspiš.

Izbegavaj korišćenje telefona pred spavanje

Sigurno si ovo čuo/la veliki broj puta i u svetu se vode mnoge debate da li je ovo istina ili ne. Međutim, naše mišljenje da ipak, za svaki slučaj, ostaviš telefon kada želiš da spavaš. Telefon ti može stvarati distrakciju, a umesto toga možeš pročitati neku dobru knjigu.

Fokusiraj se na disanje

Koncentriši se na disanje i pokušaj da se opustiš. Time što ćeš disati duboko, izbacićeš svu negativnu energiju iz sebe i moći ćeš lakše da zaspiš.

Pokušaj da ne jedeš kasno

Unošenje hrane pred spavanje može negativno uticati na kvalitet sna i na prirodno oslobađanje melatonina. Naučnici kažu da ne treba jesti najmanje 4 sata pred spavanje, jer to može dovesti do hormonskog poremećaja i lošeg sna.

Istuširaj se toplom vodom

Topla kupka ili tuširanje toplom vodom će ti sigurno pomoći da se opustiš. Ne samo što ćeš lakše zaspati, već ćeš i na taj način izbaciti toksine iz tela.

Izbegavaj konzumiranje kofeina kasno uveče

Kofein se obično nalazi u kafama i energetskim pićima. Podiže energiju i stimuliše rad nervnog sistema, što onemogućava prirodno opuštanje mišića, koje je neophodno da bismo zaspali. Zbog toga, izbegavaj da ga piješ 6 sati pre spavanja.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.