Intervju: Upoznajte ERICA, mladog muzičara iz Hrvatske koga već sada nazivaju čudom

Foto: Jan Iveta

Nazivaju ga talentovanim čudom o kome će se tek naširoko i naveliko pričati. On je ERIC, ima 20 godina i dolazi nam iz Hrvatske. Možda ga znate iz muzičkih takmičenja RTL Zvijezde i The Voice Hrvatska, a potom nam se predstavio singlovima Not Gonna Let GoReci mi, sa kojom je učestvovao na ovogodišnjem takmičenju za predstavnika za Pesmu Evrovizije, Dora. Potpisao je ugovor sa Universal Musicom i njegov prvi album kroz dva meseca. Zato smo sa njim porazgovarali o tome šta nas sve čeka kada je njegova karijera u pitanju.  

Za početak, da se vratimo na sam početak. Kako si počeo da se baviš muzikom?

Krenuo sam u umjetničku školu u mojoj rodnoj Koprivnici gdje sam završio smjer za gitaru. Iako sam osvajao razna međunarodna prva mjesta na natjecanjima, ljubav prema pop glazbi je prevladala pa sam tako odlučio i pjevati. Ubrzo sam se prijavio na RTL Zvijezde i The Voice Hrvatska, koji su me još dodatno oblikovali kao glazbenika. Pošto sam kantautor, naučio sam raditi i produkciju, sam produciram svoje pjesme i jako sam ponosan na moj dosadašnji rad.

Numera Not Gonna Let Go prvi je singl sa albuma prvenca. Kake je nastala ova pesma?

Ova pjesma je nastala još davne 2017. godine, kad sam počeo raditi sa švedskim producentima. Oni su mi pomogli napraviti ovu pjesmu pošto tad još uvijek nisam znao ništa o produkciji. Nastala je jednog ljetnog poslijepodneva pa je tako i ritam dosta plesan i veseo. Reakcije na pjesmu su odlične, našla se na 10. mjestu HR Top 40 liste i za mene je to odličan uspjeh.

U aprilu nas očekuje i tvoj prvi studijski album, I Am Eric. Šta nam on donosi?

Album smo pomaknuli na 6. mjesec, jedva čekam taj dan jer je ipak riječ o debitantskom albumu. Većinu pjesama napisao sam i producirao sam, sve su na engleskom osim „Reci Mi“, kojom sam se ove godine predstavio na Dori – izboru Hrvatske za Pjesmu Eurovizije. Bit će raznovrstan što se tiče aranžmana, a kad bih morao odrediti nekakav žanr, rekao bih da je to moderan pop.

Foto: Jan Iveta

Čitav album će ti biti na engleskom jeziku. Zbog čega si odlučio baš tako?

Pošto odmalena slušam englesku glazbu, kad pišem pjesme puno mi je jednostavnije napisati i razmišljati na engleskom jeziku. Cilj mi je i da moja glazba bude slušana i kod inozemne publike jer pišem o temama koje su univerzalne pa je to dodatan razlog zašto pišem baš na tom jeziku.

Od korisnika interneta do tvojih kolega, svi su složni u jednom: zvučiš svetski. Takvi komplimenti mora da ti znače mnogo.

Tako je, jako je lijepo čuti komplimente i od kolega i od slušatelja da pjesme zvuče svjetski, to je samo znak da sam na dobrom putu i da glazbenicima ne treba ogroman studio sa skupom opremom kako bi napravili pjesme koje kvalitetom nisu ništa puno lošije od najpoznatijih pjesama na svijetu. Naime, većina pjesama s albuma nastala je upravo u mojem malom, kućnom studiju s ograničenom opremom za produkciju.

Snimaš i pevaš na engleskom, ali si pesmu na Dori izveo na hrvatskom jeziku. Misliš li da države na Eurosongu treba da se predstavljaju na izvornim jezicima?

Mislim da je na Eurosongu bolje da se nastupa na engleskom jeziku jer onda slušatelji mogu lakše doživjeti tekst pjesme, ali znam i da se poštuje kad se nastupa na izvornom jeziku, tako da mislim da je najbolje kombinirati oba jezika. Na Dori sam nastupao na hrvatskom, ali moja pjesma „Reci mi“ ima i englesku inačicu, a to je „Tell Me“ s kojom bih nastupio na Eurosongu u slučaju da me publika izabrala za predstavnika Hrvatske.

Pročitao sam da većinu numera stvaraš sam. Da li ti je tako lakše da preneseš emociju na slušaoce?

Apsolutno da, lakše mi je prenijeti emociju jer pjesmu oblikujem potpuno sam i onako kako ja to želim. Ako mi se neki dio ne sviđa, promijenim ga i mislim da sam zbog toga u kreativnoj prednosti u odnosu na izvođače koji možda nemaju mogućnost utjecati na aranžman pjesme, dok ja to u svakom trenu mogu.

Imaš li neke muzičare koji su ti – ako ne uzor – onda inspiracija?

Ne mogu izdvojiti jednog autora konkretno, ali slušam uglavnom mainstream pop pa tako crpim inspiraciju iz pjesama Eda Sheerana, Harryja Stylesa, Shawna Mendesa i ostalih glazbenika iz žanrova koji su bliski meni i mojoj glazbi.

Uz karijeru dolazi prepoznatljivost i popularnost. Kako se ti, kao 20-godišnjak, nosiš sa time?

Pa za sad ne mogu za sebe reći da sam previše popularan, ipak je to proces koji uz trud i rad zahtjeva jako puno vremena. Meni je puno bitnije da me ljudi prepoznaju po mojoj glazbi kad na radiju ili bilo gdje drugdje čuju moju pjesmu, nego da me prepoznaju na ulici po mom izgledu. Naravno da sam svjestan da u ovom poslu popularnost igra veliku ulogu pa tako neću bježati od nje ako se sve ovo lijepo zavrti i dogodi. 🙂

Kako provodiš slobodno vreme?

Veliki sam fan nogometa, Formule 1 i video igrica, tako da uglavnom radim nešto od toga u svoje slobodno vrijeme. Isto tako volim slušati glazbu i otkrivati nove autore i njihovu glazbu, a volim pogledati i dobar film ili pročitati neku knjigu.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.