Imati idola i biti u fandomu je dobro za mentalno zdravlje

Fandomi su postali sastavni i vrlo važan deo pop kulture. Ipak, spoljašnji svet često ima loše predrasude o njima, zbog čega mlade osobe ne vole javno da priznaju svoju ’opsesiju’ javnim ličnostima. Međutim, prema novim podacima, biti član nekog fandoma je zapravo veoma dobro za mentalno zdravlje.

Istraživanja godinama povezuju loše uklapanje u okolinu i osećaj izlolovanosti sa depresijom. Zbog toga je jako bitno pronaći grupu ljudi sa kojima deliš iste interese, a fandomi su odlično rešenje. Fandomi danas često prave grupe na svim društvenim platformama u kojima diskutuju i o drugim temama, zbog čega se individua oseća manje usamljeno. Psiholog je za Teen Vogue objasnio:

Pripadati nekom fandomu pomaže adolescentima da pronađu druge slične individue putem društvenih mreža, ali i na koncertima i sličnim okupljanjima. Osećaj da si deo grupe može stvoriti i definisati nečiji identitet, ali i dati smisao jednoličnom životu.

Psholog potom dodaje:

Povezati se sa ljudima koji dele tvoju strast i tvoje interese je dobro za tvoje mentalno i emotivno zdravlje, jer time stvaraš prijatno okruženje za sebe. Osećaš se sigurno. Osim toga, jako je zanimljivo kada možeš sa nekim da podeliš uzbuđenje zbog neke sitnice, znajući da se oni osećaju isto kao i ti.

Slično mišljenje ima i terapeut, koji tvrdi da fandomi posebno dobro utiču na mlade devojke koje stvaraju svoju ličnost.

Tokom adolescencije tinejdžeri prolaze kroz period u kojem stvaraju svoj identiet. Normalno je i zdravo da se tada više povežu sa svojim vršnjacima nego roditeljima. To je predivan proces, koji im pomaže da se manje oslanjaju na roditelje i sami pronađu svoje mesto u svetu.

Ipak, jako je bitno da se ljubav i poštovanje prema nekoj zvezdi ne pretvori u pravu opsesiju. U tom slučaju tinejdžeri često mogu da pomešaju fikciju sa realnošću što dovodi do velikih problema.

To znači, dokle god ne utiče na vašu budućnost, biti Arianator, Selenator, ARMY, MMer ili član Bakine Insitucije je zapravo poželjno.

E-mail je možda passe, ali o našim pričama možeš da pričaš i na TikToku. Prijavi se.

Prijavi se

Ne sećaš se lozinke?

Ne sećaš se lozinke?

Unesi informacije o nalogu i poslaćemo ti link za resetovanje lozinke na email.

Link za promenu lozinke je istekao

Prijava

Polisa privatnosti

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website.

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.