in ,

GrrrGrrr LOVE!LOVE! SlatkoSlatko LOLLOL OMGOMG WINWIN CryCry

Donesen novi zakon: Recite zbogom fan stranicama i memovima

Za usvajanje zakona je bilo 348 evroposlanika, protiv 274, a uzdržanih 36

Evropski parlament danas je usvojio Uredbu o autorskim pravima na internetu, zajedno sa njenim članom 13, koji je prethodno izazvao velike debate. Ovim zakonom oni žele da zaštite zabavnu industriju i medije od svakodnevnog nelegalnog korištećnja njihovih materijala na društvenim mrežama.

Ovaj zakon ima puno novih pravila, ali pravila koja su privukla najveću pažnju su pravila poznata kao Article 11 i 13. Article 11 se pre svega odnosi na medije i portale. To znači da ćete na vašem Twitter i Facebook feedu ređe viđati linkove udarnih i ne tako bitnih vesti, jer se od velikih platforma očekuju da plate ‘porez’ portalima ako žele da dele njihove linkove. Ovo se pre svega odnosi na platforme kao što su Google News. Neki izvori navode i da obični korisnici društvenih mreža više neće smeti da dele vesti na svojim profilima, ali to nije u potpunosti tačno. U ovom članu je navedeno da ‘porez’ ne moraju da plaćaju individualne osobe, mada će verovatno biti zabranjeno da delite skrinšotove željenog članka sa interneta. Ako želite da podelite zanimljivu vest, moraćete da podelite link na vašem profilu, a ne samo fotku određenog pasosa. Od vas se u tom slučaju očekuje i da ne otkrivate glavnu suštinu teksta (kako bi ljudi i dalje imali želju da ga pročitaju).

Ali pravu pretnju za internet predstavlja Article  13. Po ovom članu, od svih velikih platforma koji svakodnevno imaju veliki protok objava se očekuju da imaju mnogo napredniji i efikasniji filter koji će momentalno prilikom uploada skenirati da li data objava krši autorka prava. Zakon se pre svega odnosi na društvene mreže kao su YouTube, Instagram, Facebook i Twitter. Svaki put kada objavite neku objavu, od date platforme se očekuje da je momntalno skenira i ukloni ukoliko želite da objavite nešto što nije vaše tj. originalno. U suprotnom, platforme će morati da plate visoke kazne.

A šta to znači? To znači da više neće biti dozvoljeno da objavite neki sadržaj koji nije u potpunosti vaš. YouTube se donekle već pridržava ovog pravila, jer je teško objaviti video koji u njemu sadrži poznatu pesmu. Ipak, i njihov filter će morati da se nadogradi jer više nećete smeti u svoje klipove da ubacujete ni audio covere ili remixe koje nisu vaše, ali ni delove drugih, tuđih klipova, što momentalno znači da reakcije definitivno polako odlaze u zaborav.

Ovaj zakon će posebno uticati na fan profile na društvenim mrežama kao što je Instagram, jer osim ako niste sami fotografisali poznatu ličnost, ne smete da objavite njegovu/njenu fotografiju na profilu. Evropska unija ovim pre svega želi da se otarasi svih onih beauty profila koji kradu objave poznatih blogerki i objavljuju na svoj profil, čime stiču veliki broj pratilaca.

Zakon će uticati i na drastino smanjenje voljenih memova, jer i oni podležu autorskim pravima. To znači, ako niste sami uslikali i napravili meme, ne smete da ga kačite na svoje profile.

O ovom zakonu je nedavno pričala i direktorka YouTuba, kada je otkrila da zbog njega postoji velika pretnja da će nam uskoro biti zabranjeno da gledamo spotove na YouTubu. Naime, kako bi izvođač smeo da objavi spot na YouTubu mora da dokaže da klip ne krši autorska prava. Kao primer je navela spot za Despacito, kao najgledaniji video na ovoj platformi:

Uzmite globalni muzički hit Despacito kao primer. Ovaj video sadrži više desetina autorskih prava, od zvučnog zapisa do prava objavljivanja. Iako YouTube ima ugovore sa više lica koji nam daju licencu, neki od vlasnika prava ostaju nepoznati. Ta neizvesnost znači da ćemo morati da blokiramo ovakve spotove kako bi izbegli odgovornost u skladu sa članom 13.

Ona naglašava da bi kazne koji bi YouTube i druge društvene mreže morale da snose ovim zakonom bile toliko velike da ‘nijedna komapnija ne može preuzeti takav finansijski fizik’.

Ovaj zakon će u potpunosti promeniti iskustvo društvenih mreža državama koje su članice Evropske unije, ali će se uticaj osećati i na države u svim delovima sveta, jer će biti uskraćeni radovima kreatora koji potiču iz Evrope.

Komentari

Leave a Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Komentari

komentara

Glasajte – pogodak ili promašaj: Stigla BTS kolekcija lutaka

Pogledajte trejler: Nova teen drama sa Camilom Mendes i Noah Centineom